Centrul de consiliere pentru renuntare la fumat

Centrul de Consiliere pentru Renuntare la Fumat – Activitate

 

 

 

Centrul de Consiliere pentru Renuntare la Fumat a fost infiintat in anul 2004, sub coordonarea prof. Dr. Vocu Tudorache.

In cadrul Centrului s-au desfasurat mai multe proiecte de prevenire si consiliere pentru renuntare la fumat.

Proiectele de prevenire si renuntare la fumat in randul scolarilor si adolescentilor:

  • Clase fara Fumat –Proiect European de prevenire a consumului de tutun in randul elevilor, desfasurat prin European Network on Young People and Tobacco (ENYPAT) si Asociatia Aer Pur.

Au participat 87 de clase din 7 scoli din Timisoara si 2 scoli din mediul rural din judet, in perioada ianuarie-mai 2005

  • Adolescentii renunta la fumat acum – au participat 4 licee din Timisoara, in perioada mai-iunie 2005

Aceste proiecte au fost coordonate de Dr. Stefan Mihaicuta, cu ajutorul medicilor Monica Marc, Alina Abrudan si Diana Krohn, pe baza de voluntariat.

 

  • Lasa-te ajutat sa te lasi de fumat – program adresat cadrelor medicale – Dr. Monica Marc

 

  • Programul Stop Fumat – a inceput in 2007, se deruleaza si in prezent (2007-2008 – Dr. Monica Marc, 2009-prezent – Dr. Alina Abrudan)

 

Programul National STOP FUMAT (2007 – feb 2014) asigura consiliere si tratament medicamentos persoanelor care doresc sa renunte la fumat.

In perioada 2007 – 2013 s-au adresat  1923 fumatori.  Acestia au beneficiat de consiliere pentru renuntare la fumat si de tratament medicamentos pentru inlaturarea sevrajului tabagic.

Rezultate in anul 2012: la trei luni de la inceperea sedintelor de consiliere si a tratamentului  64,42% au renuntat la fumat, 17.78% erau fumatori in continuare si 17,78%  nu s-au prezentat la control.